Egtvedpigens Fodspor

22.2.2021
Photo: Ole Wisler

OBS! Egtvedpigens Fodspor er blevet så stor en succes under coronakrisen, at presset på både natur og beboere i området er blevet for voldsomt. Vi lukker desværre derfor ruten ned midlertidigt. Så snart der er fundet bæredygtige løsninger, åbnes ruten igen. 

_____________________________

Læs mere om nedlukningen: Egtvedpigens Fodspor midlertidigt lukket

 

En ny 14 km lang og yderst varieret vandrerute ligger nu klar, og venter på det vandreglade Danmark. 'Egtvedpigens Fodspor', som den hedder, snor sig igennem noget af Danmarks smukkeste natur. Den officielle åbning må dog udskydes på grund af corona-restriktioner.

I en tid, hvor vi skal undgå at forsamles, er det sin sag at introducere en ny og i særklasse meget eftertragtet vandrerute som 'Egtvedpigens Fodspor'. Der skal helst ikke sættes for meget fokus på ét enkelt område, hvis man vil undgå, at for mange stimler sammen.

- Vi har virkelig glædet os til at dele denne smukke vandrerute med vores borgere og gæster. Og da der er stor efterspørgsel på nye vandreruter, sætter vi de 14 kilometer fri nu, så vi kan nyde dem sammen - hver for sig. Jeg vil dog opfordre til, at folk viser pænt hensyn og holder afstand derude, siger Karl Erik Lund, der er formand for Natur og Miljøudvalget i Vejle Kommune.

Selvom det ikke er muligt at fejre åbningen af 'Egtvedpigens Fodspor' og markere 100-året for fundet af Egtvedpigen med en festlig dag, er den et lyspunkt under corona-krisen.

- Vi har en rig kulturarv i Vejle Kommune med historiske fund som Jellingestenene og Egtvedpigen. Samtidig står vi lige nu i en pandemi, hvor kulturlivet er lukket ned. Derfor glæder jeg mig over, at vi med 'Egtvedpigens fodspor' forbinder natur og kultur på en måde, så borgerne både får mulighed for at bevæge sig og opleve kulturen igen. Det tror jeg, er tiltrængt, siger Dan Arnløv Jørgensen, formand for Kultur- og idrætsudvalget.

Der vil blive afholdt en officiel åbning af Egtvedpigens Fodspor, når corona-restriktionerne er ophævet.

En gevinst for området

Naturen i Vejle Kommune trækker hvert år mere end 5,5 mio. besøg. Og gode muligheder for vandreture rangerer højt - både når man kommer som gæst eller ønsker at bosætte sig.

- Den nye 'Egtvedpigens Fodspor' er en kæmpegevinst for området. Den rummer netop det, som gør, at en vandretur scorer toppoint: Den er varieret, har en god længde, rummer ro, ren natur, gode kulturfortællinger og smukke udsigter, siger Dan Arnløv Jørgensen.

En stor del af vandreruten går gennem private arealer i de to ådale, og derfor er det vigtigt at vise hensyn.

- Der er ikke tvivl om, at 'Egtvedpigens Fodspor' er en eftertragtet vandrerute, så vi bør vise hensyn og huske de vigtigste regler for at færdes på private arealer: Hold din hund i snor, husk dit affald og bliv på stierne, opfordrer Karl Erik Lund. Han gør desuden opmærksom på, at ruten ikke kan cykles, men kun vandres.

Nye broer og trædesten

Da et flertal i Folketinget sidste år lagde 19 mio. kroner ud, for at give danskerne flere gode oplevelser i naturen under corona-krisen, greb Naturstyrelsen i samarbejde med Vejle Kommune muligheden for at skabe Egtvedpigens Fodspor.

- Vi er glade for, at mange danskere under corona-krisen har fået øjnene op for vores vidunderlige natur. En del af de penge, vi har fået til projektet, er gået til en ny bro over Vejle Å samt lange træbroer og trædesten, som sikrer tør passage over de mest fugtige områder. På den måde er vi lykkedes med at få sammensat den 14 km lange 'Egtvedpigens Fodspor', fortæller Gert Hougaard Rasmussen, der er chefkonsulent i Naturstyrelsen.

Igennem efteråret og vinteren er der arbejdet på at få den nye vandrerute klar til foråret. Nu er den der. Der er skiltet, og dermed er der lagt yderligere 14 kilometer til Vejle Kommunes i forvejen 650 km vandreruter.